AoS Turku blogitekstit

Askarteluprojekti: Teline wash & glaze pulloille

Tiistai 2.1.2018 - Jarno N


Näin vuoden aloitukseksi oli hyvä aloittaa askarteluprojekti harrastuksen parissa, ja mikä olisikaan fiksumpaa kuin tehdä jotain mikä säästää kirjaimellisesti rahaa? Tässä pieni tiivistelmä omasta projektistani sekä sen lähtökohdista.

Kuvittele tilanne: Olet juuri saanut isomman erän miniatyyrejä siihen pisteeseen, että nyt enää se wash pintaan. Sinulla on se yksi iso GW:n purkki siinä käsillä, avaat sen, lasket pöydälle ja alat maalaamaan. Musiikki soi taustalla ja elämä hymyilee. Jossain sen ensimmäisen miniatyyrin kohdalla pensselisi karvat osuvat vahingossa purkkiin, joka korkeana sekä pienipohjaisena kaatuu suoraan pöydälle. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, joten pöydällä on pinnoitettu liina joka ei pesusta välitä, ja miniatyyritkin on sijoitettu toiselle puolelle pöytää joten eipä tässä mitään maailmanlopun elkeitä sentään tullut. Mietit kuitenkin sitä rahaa jota pyyhit pöydältä talouspaperiin, ja alat miettimään että olisiko tähän joku ratkaisu?

Kun itse olin menneenä vuonna kaatanut valehtelematta ainakin 6-8 purkkia erinäisiä washeja/glazeja pöydälle, tuli se hetki eteen että ehkä teen asialle mieluummin jotain kuin otan enää euroakaan takkiin asian suhteen. Kurkistin kaappiin, ja sieltähän löytyikin heti passelit tarpeet projektiin.

20180102_151349.jpg

Voit myös kiinnittää maalipurkin esimerkiksi CD-levyyn sinitarralla, mutta itse haluasin jotain muuta ja ehkä visuaalisesti mukavampaa lopputulosta. Tähän voi toki löytyä myös valmiita tuotteita maailmalta, mutta oma tarkoitukseni oli mennä lähinnä 0-budjetilla tämän osalta.

Pahoittelut heti alkuun, idea siitä että voisin kirjoittaa pienen blogitekstin aiheesta tuli vasta projektin valmistuttua joten minulla ei ole kuvia kuin valmiista tuotoksesta joita koitin sopivasti sijoitella tekstin joukkoon.

Mitä tähän sitten tarvittiin?

20180102_151252.jpg

  1. Tarvitset kuumaliimaa, kuumaliimapyssyn, lyijy- tai värikynän sekä terävän veitsen
  2. Käytin runkona ranskalaista jogurttipurkkia joka on tehty savesta ja lasitettu
  3. Viinipullon korkki nostaa ison maalipurkin sopivalle korkeudelle, eli purkkia ei saa vahingossa työnnettyä liian syvälle
    • Pienemmät maalipurkitkin pysyvät telineessä hyvin pystyssä, mutta niitä ei kannata toki pohjalle painaa
  4. Vaahtomuovia tai vastaavaa joka pitää purkin paikallaan, itse käytin Feldherrin kuljetuslaatikoista yli jäänyttä vaahtoa
  5. Leikkasin kapalevystä "kannen" jossa on keskellä reikä, ja liimasin sen purkin päälle niin että pehmusteet menevät hiukan tiukemmin pohjaan ja samalla tuo saa purkin istumaan napakasti paikalleen

Sitten se varsinainen tekeminen

Projekti itsessään oli melkoisen suoraviivainen. Kannattaa aloittaa siitä että laittaa kuumaliimapyssyn lämpiämään, jos se sattuu olemaan hidas ja halpa malli kuten allekirjoittaneella.

Ensimmäiseksi kannattaa piirtää käyttämäsi purkin mitoilla kannen materiaaliin ääriviivat. Kun olet hahmotellut ääriviivat, piirrä maalipurkin pohjaa käyttäen kannen keskelle sopiva ympyrä, ja leikkaa lopuksi kansi sekä keskelle tuleva reikä irti kapalevystä. Tarksita vielä lopuksi että kansi on isompi kuin purkkisi suuaukko, jos se on vähän liiankin iso niin se ei haittaa, jääpähän enemmän pintaa jonka saat kuumaliimattua kiinni. Muista lopuksi irroittaa levyn pinnasta paperit siltä puolelta jonka aiot liimata purkkiin kiinni. Mikäli käytät levyä jossa on pinnoitteena paperia ja et poista paperipinnoitetta, liimaukset kiinnittyvät vain paperiin ja purkki ei todennäköisesti kestä käytössä.

Kun kansi on valmis, ota purkki sekä tiivisteenä käyttämäsi vaahtomuovit. Omalla kohdallani tuo ranskalainen jogurttipurkki sekä kuljetuslaatikoista ylijääneet vaahtomuovit sattuivat tekemään juurikin passelin ja napakan paketin, jonka keskelle maalipurkki sopii. Mallaile ensin rauhassa miten vaahto sopii parhaiten purkkiin, ja työnnä viinipullon korkki vaahdon keskelle purkin pohjalle. Testaile myös miten maalipurkki sopii kaiken keskelle jotta purkista ei tule liian pientä, mutta kuitenkin tarpeeksi tiukka. Purkki ja käyttämän vaahtomuovit menivät myös vaahtomuovin pituuden puolesta sen verran passelisti, että en alkanut vaahtomuoveja turhaan leikkelemään vaan jätin ne ylipitkäksi. Kun kansi tuli paikalleen, niin tämä vielä entisestään tiivisti purkin suuaukkoa ja maalipurkki istuu erittäin hyvin paikallaan. Muista myös tarkistaa että käyttämäsi purkki ja viinipullon korkki ovat sopivat, tarvittaessa leikkaa korkista pätkä pois tai lisää toisesta korkista pieni pätkä mikäli maalipurkki pääsee uppoamaan turhan syvälle.

20180102_151327.jpg

Kun olet saanut kaiken omasta mielestäsi riittävän sopivaksi, alkaa liimailu.

Omissa vaahtomuoveissani sattuu olemaan liima valmiina toisessa päässä, joten näiden osalta ei tarvinnut mitään liimailla alkuvaiheessa. Nappasin suojakalvot irti, ja asettelin tiivisteen kahdessa osassa purkin sisäreunoihin. Tämän jälkeen varmistin vielä että viinipullon korkki istui paikalleen, ja turautin kunnolla pikaliimaa korkin toiseen päähän, ja liimasin sen purkin pohjaan. Tämä voinee jättää liimaamattakin jos ei halua pysyvää ratkaisua, itse tiedän että en tule purkkia enää muuhun käyttämään joten halusin liimata kaiken mahdollisen tiiviisti paikalleen.

20180102_151518.jpg

Kun tiivisteet ja viinipullon korkki ovat paikallaan, voit liimata tekemäsi kannen ja viimeistellä näin projektin. Jos jätit  tiivisteet hieman ylipitkiksi, niin liimaa kansi ensin tiivisteisiin ja vasta sitten purkkiin kiinni jotta tiivisteet istuvat siististi..

Itsehän jätin nuo vaahtomuovit pitkäksi, joten liimasin kannen ensin toiseen puoleen tiivisteistä, ja sitten toiseen puoleen kiinni. Pursotin kuumaliimaa maltillisesti vaahtomuovin pintaan ja liimasin sen kanteen niin että vaahtomuovit tulivat mahdollisimman lähelle maalipurkille leikattua reikää. Tässä kohdin kannattaa olla varovainen, sillä kuumaliimaa on kuumaa! Omat sormeni ovat sen verran jo käristyneet vuosien varrella, että suurempia ongelmia ei ilmennyt, mutta en suosittele polttamaan sormia huvikseen. Liima ottaa hyvin kiinni vaahtomuoviin, mutta saattaa purskahtaa jostain välistä ulos kun liimaat sitä kanteen kiinni.

Kun olet liimannut kannen vaahtomuoviin kiinni, pursota purkin suuaukolle (eli siihen vaahtomuovien ulkopuolelle, varsinaisena kuorena käyttämäsi painavan purkin suuaukolle) kerros kuumaliimaa koko matkalta. Tässä kohdin nopeus on valttia, sillä kuumaliima jäähtyy suhteellisen nopeasti, eli kun olet liimat pursottanut niin paina kansi pikimmiten kiinni liimaan. Purista kantta paikalleen kunnes liima jähmettyy, tai käännä purkki ympäri ja laita sen päälle sopiva paino ja anna liiman jähmettyä.

Tähänkin voisi jo lopettaa, mutta itse pursotin vielä purkin ympäri pienen kuumaliimakerroksen purkin kannen ja purkin väliin, ja purkin kansi näyttäisi pysyvän erittäin tiukasti paikallaan.

20180102_151349.jpg

Tässä vielä kuva valmiista tuotteesta, tuota kun tuupin ja koitin kaataa niin purkki vain liukuu pöydällä eikä suostu kaatumaan. Ehkä olisi pitänyt tehdä tämä jo hieman aiemmin, mutta näemmä kaikki vaatii oman aikansa.

20180102_151431.jpg

Tämä nyt tuskin on mikään opaskirja tukevan purkin tekemiseen, mutta ajattelin että ehkä tästä voi joku saada vaikka pienen kipinän ja toteuttaa omansa. Ja onhan välillä hauska ihan vain askarrella näitä oheistarvikkeitakin harrastuksen pariin.

Tuliko siitä kaunis? No tuskin, mutta tarpeeksi esteettinen että voin sitä pöydällä pitää ja tuohon on helppo vaihtaa purkit maalauksen lomassa. Eli eikun testaamaan ja katsotaan täytyykö kirjoittaa tälle jatkoa vai meneekö tämä ihan lopullisenakin ratkaisuna ongelmaani.